Alaska maki – nowy uramak w naszym menu

alaska maki sushi

Mamy kolejną nową rolkę o nazwie Alaska maki – w środku znajduje się tamago, ogórek, na górze ułożony tatar z łososia, skórka z limonki, całość skropiona sokiem z limonki.

Alaska maki to uramak z japońskim omletem tamago

Omlet po japońsku – TAMAGOYAKI (TAMAGO). Japoński omlet, podobnie jak jego zachodnie odpowiedniki, to jedno z najprostszych, domowych dań japońskiej kuchni. Ze względu na swój łagodny słodko-słonawy smak, tamagoyaki są lubiane niemal przez wszystkich mieszkańców Japonii – od zabieganych pracusiów po maluchy, którym rodzice pakują pokrojone w plasterki omlety do śniadaniowych pudełek bento.

Tamagoyaki – japoński omlet do sushi i nie tylko

Gotowe do spożycia tamagoyaki, czyli po prostu „smażone jajko”, swoim wyglądem przypomina ściśle zwiniętego naleśnika, pokrojonego w niewielkie plastry – podobne do kawałków sushi. Miłośnicy lekkiej, puszystej konsystencji tamago porównują je również do… ciasta francuskiego. Skojarzenie to wynika z warstwowej struktury japońskich omletów, która odróżnia potrawę od znanych nam jajecznych dań. Japończycy jadają doprawione na różne sposoby tamagoyaki w formie szybkiego, lekkiego śniadania lub jako dodatek do sushi.