Kuchnia japońska – dania kuchni japońskiej
Kuchnia japońska kojarzy się przede wszystkim z sushi, ramenem, a także udonami. To właśnie unikalny i dość tradycyjny dobór składników czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni świata. Przepisy kuchni japońskiej wykorzystują ryż, przetwory z soi oraz warzywa i wodorosty, jak również sosy i buliony rybne. Słodycze są mało słodkie i oparte o słodką pastę z czerwonej fasoli, zaś podstawowym napojem jest herbata (głównie zielona, ale też występująca w wielu smakach). Zobacz jakie dania, przystawki i przekąski kuchni japońskiej serwujemy w Zielonym Chrzanie!

Przystawki
Smakowitym preludium do posiłku mogą być przystawki, których nie brak w japońskiej kuchni. Najpopularniejsze są tatar i gyoza, czyli pierożki ze smakowitym nadzieniem, np. z kaczką, kurczakiem, krewetkami lub z warzywami. W naszym menu mamy też korokke, czyli popularne w Japonii krokiety rybne.

Rameny i udony
Ramen to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni japońskiej. W restauracji Zielony Chrzan serwujemy świeże i pyszne rameny w wersji klasycznej i wege. Możesz również samemu skomponować swoje danie wybierając składniki, na które masz ochotę. W menu mamy także sycące i smakowite udony.

Sushi
Istnieje wiele rodzajów sushi, co sprawia, że każdy znajdzie swoje ulubione smaki. Wybierać można nie tylko pośród sposobów przygotowania sushi, ale przede wszystkim przeróżnych dodatków: od pieczonych lub surowych ryb po smakowite owoce morza, świeże lub marynowane warzywa, a nawet prażone migdały.

Japońskie curry
Nieodłącznym składnikiem kuchni japońskiej jest curry, co początkowo może być niemałym zaskoczeniem. Wśród polecanych dań można wskazać choćby katsu kare raisu, stanowiący znakomity przykład potrawy typowej dla kuchni zachodu, zaadaptowanej jednak do japońskich smaków i gustów kulinarnych.

Desery
Polecamy deser sezonowy. Ciasto dakylowe podane na ciepło z lodami waniliowymi, polane słonym karmelem z pastą miso, orzeszkami ziemnymi, obsypane herbatą matcha. Koniecznie spróbujcie lodów z zielonej herbaty matcha i białego lub czarnego sezamu.

Napoje
Japonia słynie z zielonej herbaty. To właśnie kraj Kwitnącej Wiśni jest kolebką tego napoju, a zieloną herbatę podaje się niemal do każdego posiłku. Mówiąc o napojach, nie sposób też nie wspomnieć o sake: to najbardziej znany napój alkoholowy w Japonii, czyli wino ryżowe.
Kuchnia japońska
Tradycyjny japoński posiłek zjemy w wielu restauracjach, które zdobywają coraz większą popularność w Polsce. W końcu japońska kuchnia ma nam wiele do zaoferowania: to wiele rodzajów sushi, ale też owoce morza i surowa ryba, smażony makaron udon, czy wreszcie sos sojowy i zielona herbata (w kuchni japońskiej ceniona także sproszkowana zielona herbata – matcha). Można powiedzieć, że japońska kuchnia to sushi, ryż, soja, czy tempura.
Japońskie dania można pogrupować według pewnego klucza. Pierwszą z grup mogą tworzyć dania, które podawane są na zimno, nazywane przez Japończyków namasumono. Kolejne grupy to dania gotowane (nimono), grillowane (teppanyaki), pieczone (yakimono) oraz smażone (agemono). Popularnością cieszą się sałatki – sunomono, a także dania, które poddane zostały procesom fermentacji – tsukemono. Ostatnią grupę stanowią dania przyrządzane z ryżu (gohanmono) oraz sushi.
Tradycje kulinarne Japonii odbiegają zdecydowanie od tradycji europejskich. Nie stosuje się tu przetworów mlecznych, czy ziemniaków. W tradycyjnej kuchni japońskiej nie znajdziemy zbyt wielu potraw mięsnych (zastępowanych gł. owocami morza). Głównym źródłem białka są ryby, owoce morza, jak również wołowina i drób. Prócz warzyw jada się również wodorosty.
Składniki charakterystyczne dla japońskiej kuchni
W kuchni japońskiej używa się najczęściej składników takich jak: ryż, tofu, grzyby shitake czy soja. Równie chętnie sięga się po owoce japońskie, np. yuzu, persimmon i gruszka Nashi. Kolejnym ważnym składnikiem są glony, np. wakame. Co ciekawe, kuchnia japońska nie wykorzystuje wielu przypraw, ale używa za to wielu sosów (np. sos teriyaki, który zawiera tworzony jest na bazie składników takich jak: sos sojowy, ocet ryżowy i imbir marynowany). Japońskie przystawki to też bardzo często tempura. Jest to specjalna panierka, w której obtacza się warzywa, owoce morza, a także grzyby, smażąc w głębokim tłuszczu przez ok. 5 minut.
Kuchnia japońska i inspiracje daniami Zachodu
Należy wiedzieć, że inspiracje kuchenne wzajemnie się przenikają. Tak, jak dania z Japonii pojawiają się na talerzach Europejczyków, tak samo chętnie Japonia czerpie z dań Zachodu. Omuraisu to japońskie danie przypominające zapiekane naleśniki, które stanowią pewną interpretację zachodnich potraw. Spożywa się je podczas lunchu lub służą jako przekąska w ciągu dnia. Farszem są: ryż, warzywa, kurczak i cebula. Istnieje też wersja z makaronem (omusoba), serwowana z ketchupem i pietruszką. Warto wspomnieć również o tonkatsu – to japońska wersja polskiego kotleta schabowego – ma nawet podobne składniki, gdyż do jego przyrządzenia używa się mięsa wołowego lub wieprzowego, które smaży się w panierce z mąki pszennej i jajek.