Kuchnia japońska kojarzy się przede wszystkim z sushi, zupą ramen, a także udonami. To właśnie unikalny i dość tradycyjny dobór składników czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni świata. Przepisy kuchni japońskiej wykorzystują ryż, przetwory z soi oraz warzywa i wodorosty, jak również sosy i buliony rybne. Słodycze są mało słodkie i oparte o słodką pastę z czerwonej fasoli, zaś podstawowym napojem jest herbata (głównie zielona, ale też występująca w wielu smakach). Zobacz jakie dania, przystawki i przekąski kuchni japońskiej serwujemy w Zielonym Chrzanie!
Ramen i udon
Ramen to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni japońskiej. W restauracji Zielony Chrzan serwujemy świeże i pyszne rameny w wersji klasycznej i wege. Możesz również samemu skomponować swoje danie wybierając składniki, na które masz ochotę. W menu mamy także sycące i smakowite udony.
Japońskie przystawki
Japońskie przystawki, których nie brak w japońskiej kuchni, mogą być smakowitym preludium do posiłku. Najpopularniejsze są tatar i gyoza, czyli pierożki ze smakowitym nadzieniem, np. z kaczką, kurczakiem, krewetkami lub z warzywami. W naszym menu mamy też takie japońskie przystawki jak korokke, czyli popularne w Japonii krokiety rybne.
Japońskie curry
Nieodłącznym składnikiem kuchni japońskiej jest curry, co początkowo może być niemałym zaskoczeniem. Wśród polecanych dań można wskazać choćby katsu kare raisu, stanowiący znakomity przykład potrawy typowej dla kuchni zachodu, zaadaptowanej jednak do japońskich smaków i gustów kulinarnych.
Sushi
Istnieje wiele rodzajów sushi, co sprawia, że każdy znajdzie swoje ulubione smaki. Wybierać można nie tylko pośród sposobów przygotowania sushi, ale przede wszystkim przeróżnych dodatków: od pieczonych lub surowych ryb po smakowite owoce morza, świeże lub marynowane warzywa, a nawet prażone migdały.
Napoje
Japonia słynie z zielonej herbaty. To właśnie kraj Kwitnącej Wiśni jest kolebką tego napoju, a zieloną herbatę podaje się niemal do każdego posiłku. Mówiąc o napojach, nie sposób też nie wspomnieć o sake: to najbardziej znany napój alkoholowy w Japonii, czyli wino ryżowe.
Japoński deser
Masz ochotę na japoński deser? Szczególnie polecamy deser sezonowy. Ciasto dakylowe podane na ciepło z lodami waniliowymi, polane słonym karmelem z pastą miso, orzeszkami ziemnymi, obsypane herbatą matcha. Koniecznie spróbujcie lodów z zielonej herbaty matcha i białego lub czarnego sezamu.