Nowa przystawka – ogórek kimchy

Ogórek kimchy

W naszym menu pojawiła się nowa przepyszna przystawka – ogórek kimchy.

Jak przygotowujemy ogórka kimchy?

Zasalamy ogórki solą morską, odstawiamy na 30 min kolejno płuczemy. Nacieramy jest pastą przygotowaną z gochugaru, sosu rybnego, imbiru, czosnku. Dwa, trzy dni i gotowe 🙂

Inne kimchy w menu sushi Zielony Chrzan

Stałą pozycją w naszym menu jest kapusta kimchy – krojona, zasalana. Do kapusty kimchy przygotowujemy tak zwany kleik ryżowy z mąki ryżowej, do którego dodawane są następujące składniki: jabłko, cebula, czosnek, imbir, sos rybny. Proces kiszenia trwa około 5 dni – im jest on dłuższy tym większa jest intesywność smaku oraz chrupkość kapusty.

kapusta kimchyCo to jest Kimchy?

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili.