W naszym menu pojawiła się nowa przepyszna przystawka – ogórek kimchy.
Jak przygotowujemy ogórka kimchy?
Zasalamy ogórki solą morską, odstawiamy na 30 min kolejno płuczemy. Nacieramy jest pastą przygotowaną z gochugaru, sosu rybnego, imbiru, czosnku. Dwa, trzy dni i gotowe 🙂
Inne kimchy w menu sushi Zielony Chrzan
Stałą pozycją w naszym menu jest kapusta kimchy – krojona, zasalana. Do kapusty kimchy przygotowujemy tak zwany kleik ryżowy z mąki ryżowej, do którego dodawane są następujące składniki: jabłko, cebula, czosnek, imbir, sos rybny. Proces kiszenia trwa około 5 dni – im jest on dłuższy tym większa jest intesywność smaku oraz chrupkość kapusty.
Co to jest Kimchy?
Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili.