Sushi to tradycyjna japońska potrawa składająca się z marynowanego ryżu połączonego z innymi składnikami, takimi jak marynowane ryby, surowe lub gotowane skorupiaki lub warzywa. A co jeżeli nie możesz jeść ryżu bo jesteś na diecie lub jesteś uczulony? Właśnie dlatego wprowadziliśmy sushi bez dodatku ryżu?
Rolka sushi bez ryżu – zalety
- jest to nadal zdrowa forma sushi, ponieważ w jego składzie zawarte są ryby i owoce morza, a także algi, jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych EPA i DHA, białka oraz cynku.
- doskonałe keto sushi – ketogeniczna przekąska, idealna dla osób będących na diecie.
Keto sushi
W ostatnich latach dieta ketogeniczna stała się bardzo popularna. Dieta ta opiera się na zmianie sposobu odżywiania, która radykalnie wpływa na procesy metaboliczne, zachodzące w organizmie człowieka. W diecie ketogenicznej węglowodany zostały całkowicie zastąpione przez tłuszcze, które paradoksalnie znajdują się na samym szczycie piramidy żywienia, a więc powinny być spożywane rzadko i w bardzo małych ilościach. Okazuje się bowiem, że nadmiar tłuszczu w diecie nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie – przyczynia się do jej redukcji w organizmie. Zjawisko to zostało nazwane stanem ketozy. Polega na pozyskiwaniu energii przez organizm z własnej tkanki tłuszczowej, przez co ta ulega z czasem znacznemu zmniejszeniu.
W diecie ketogenicznej nie powinno się jeść ryżu, zatem klasyczne sushi byłoby wykluczone, natomiast jak najbardziej można je zjeść w sytuacji, kiedy ryż zostaje zastąpiony wykluczony. Sushi, podobnie jak wiele innych potraw, można jeść na diecie odchudzającej, wciąż utrzymując efekty. Chudniemy, dopóki nasza codzienna dieta dostarcza mniej kalorii, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu na energię. Zjedzenie kilku kawałków sushi w ramach posiłku nie powinno zakłócić diety odchudzającej, a gdyby tak odjąć jeszcze ryż to pozostaje spora wartość kaloryczna nam odchodzi.
Ryż używany do sushi ma wysoki indeks glikemiczny i jest dodatkowo słodzony. Świetnym rozwiązaniem jest zamówienie sushi bez ryżu. Będzie w nim sama ryba z warzywami.
Specjalne kompozycje rolek sushi bez ryżu
Nasi sushimasterzy przygotowują specjalne kompozycyje rolek bez ryżu. Forma zawinięcia rolek może przybrać różne sposoby. Najcześciej zawijane są w nori lub nori sojowe, ale może być także w ogórek czy naleśnik. W środku wypełnione są świeżymi warzywami (szparagi, pok choy, ogórek, szpinak, rukola, szczypior) oraz marynowanymi (kanpyo, oshinko). Najistotniejsze wypełnienie to ryby i owoce morza. Nasi kucharze polecają łososia, tuńczyka, okonia, węgorza, przegrzebki, krewetki.
Świeże chrupiące warzywa
Jest to świetnia opcja na wiosnę, poprzez fakt, że sushi wypełnione jest warzywami danie staje się lekkie. Dodatkowo, wiosna sprzyja szerokiemu wachlarzowi sezonowych, świeżych warzyw – a do tego sushi można użyć co tylko sobie zamarzymy. Spróbuj koniecznie!
Sushi bez ryżu – idealne dla alergików
Miłośnicy sushi nie wyobrażają sobie rolek bez ryżu. Jednak alergicy i osoby, które nie tolerują ryżu doceniają, że możliwe jest zrobienie sushi bez dodatku ryżu.