Sushi – przewodnik po smakach

W Sushi Zielony Chrzan znajdziesz wszystkie rodzaje sushi: od futomaki, uramaki, hosomaki, po gunkan, nigiri, czy sashimi. Wszystkie przygotowane są z najwyższej jakości składników i ryb (jak łosoś, tuńczyk yellowfin, okoń morski, krewetki, węgorz słodkowodny, przegrzebka czyli małże świętego Jakuba, ośmiornica, krab, sezonowo dorada i makrela). Co dokładnie oznaczają poszczególne nazwy i jaką kompozycję smaku w sobie kryją? Oto krótki przewodnik, dzięki któremu dowiecie się, co kryje się pod poszczególnymi nazwami – jesteśmy pewni, że każdy znajdzie coś dla siebie!

Sushi lodz łódź nigiri

Sushi nigiri i gunkan

Pierwszym rodzajem sushi jest nigiri. To ręczne formowana kulka ryżowa, serwowana z niewielką ilością wasabi oraz dowolną rybą i warzywem. Jedną z odmian sushi nigiri jest sushi gunkan, które rozpoznać można po charakterystycznym kształcie „łódeczek”. Podawane są z rozmaitym nadzieniem. W gunkanach serwujemy tatary z wybranych ryb, dużą popularnością cieszy się tatar z łososia i tuńczyka, a także przegrzebki.

Sushi hosomaki

Kolejną odmianą są hosomaki. To cienkie rolki z ryżem i wybranym składnikiem sashimi – czyli surowymi kawałkami ryb. Sashimi to po prostu sposób serwowania surowego mięsa – głównie ryb i owoców morza. 

Hosomaki podajemy w ilości 6 kawałków, są to najmniejsze z naszych rolek i świetnie sprawdzają się w przypadku najmłodszych smakoszy sushi. Każde hosomaki możemy dodatkowo zapiec w panierce tempura (to ciasto z mieszanki mąk z dodatkiem wody) lub w panierce panko (dłużej utrzymującego chrupkość aniżeli tempura – jest to panierka z białego chleba w formie płatków ” japońska bułka tarta”).

Sushi lodz łódź hosomaki
Sushi lodz łódź futomaki

Sushi futomaki

Pod nazwą futomaki kryją się klasyczne grube rolki wypełnione ryżem i kilkoma składnikami. Futomaki różni się od tradycyjnych zawijanych sushi tym, że rolki są grubsze, ponieważ dodaje się do nich więcej dodatków. 

Futomaki serwujemy po 6 kawałków i podobnie jak w przypadku hosomaki możemy je zapiekać w tempurze lub panko. Oprócz klasycznych futomaków, wypełnionych łososiem, serkiem, ogórkiem i kanpyo (tykwa) czy krewetki w tempurze z serkiem i warzywami, mamy też propozycje dla prawdziwych smakoszy japońskiej kuchni w postaci:

  • futomaki z softshell, czyli krabem po obróbce termicznej w panierce tempura w miękkim pancerzu, który nadaje się w całości do zjedzenia; 
  • tako maki, czyli marynowaną i smażoną mackę ośmiornicy.

Sushi uramaki

To innymi słowy maki (czyli rolka ryżu z dodatkami, zawinięta w prasowane wodorosty nori i pokrojona na kawałki) zawijane odwrotnie, co oznacza, że ryż znajduje się na zewnątrz. Istnieją także special uramaki – czyli rolki zawijane odwrotnie (ryżem na zewnątrz),a do tego pokryte różnymi rodzajami ryb.

Uramaki kroimy na 8 sztuk. Najczęściej serwujemy je z łososiem pieczonym lub surowym. Równie popularnymi wyborami są te z krewetkami w tempurze albo surowym tuńczykiem. Uramaki special również kroimy na 8 sztuk. Znajdziemy nich składniki zarówno w środku rolki, jak i na zewnątrz. Można powiedzieć, że jest to bogatsza wersja sushi uramaki.

Sushi lodz łódź uramaki
Sushi lodz łódź special uramaki filadelfia

Sushi: najchętniej zamawiane

Wśród serwowanych rodzajów sushi, największą popularnością cieszy się nasza Flagowa rolka Filadefia Zielony Chrzan. Równie chętnie goście zamawiają wytrawne uramaki z krewetką w środku i przegrzebką lub okoniem morskim doprawionym kizami (kiszone pędy wasabi) na górze.

Inną propozycją, lubianą przez klientów jest słodka wersja uramaka z łososiem w środku i węgorzem unagi na wierzchu (jest filetowany, pozbawiony ości. Rybę macza się w specjalnym sosie, przyrządzanym na bazie sosu sojowego. Po takiej kąpieli trafia ona na patelnię lub grilla (ze względu na właściwości surowego węgorza, podaje się go zawsze w formie gotowanej lub pieczonej), a całość posypuje się migdałami i polewa sosem teriyaki (w jego skład wchodzą sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek, miód, olej sezamowy i mąka kukurydziana).

Zestawy: sushi set

Klienci w znakomitej większości zamawiają zestawy, będące kompozycją kilku rodzajów sushi w jednym daniu. Serwujemy zestawy skomponowane z surowych ryb, jak i po obróbce termicznej. Można także zamówić mieszany zestaw sushi.

Do każdego rodzaju sushi serwujemy sos sojowy, marynowany imbir, wasabi. Dodatkowo można zamówić sosy:

  • słodki sos teriyaki, 
  • sos salsa-mango-mięta, 
  • sos aioli (majonez limonkowy), 
  • majonez pieprzowy, 
  • sos sriracha (bardzo pikantny, którego główny składnik stanowią przetarte papryczki chili).

Na pewno wzbogacą one smak zamówionych dań.

Jako przystawki serwujemy tatar z łososia oraz tuńczyka przyprawiony na ostro lub wersji łagodnej.

Bardzo chętnie przygotowujemy nigiri set na życzenie naszych gości. Jest to kompozycja własna sushi mastera, w której znajdują się głównie ryby surowe, marynowane oraz opalane, takie jak:

  • nigiri zuke, czyli nigiri z marynowanego tuńczyka, 
  • nigri hotate, czyli przegrzebka opalana z masłem miso, 
  • nigiri netsu sake, czyli opalany łosoś.

Od niedawna do oferty trafiła też kolejna propozycja: „chirachi poke”, będąca najlepszą selekcją ryb, owoców morza oraz warzyw ułożonych na ryżu. 

Wierzymy, że świetny smak, wynikający z wykorzystania najwyższej jakości produktów i składników oraz duży wybór sprawią, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli jednak nadal nie wiesz, co wybrać, skontaktuj się z nami! W oparciu o Twoje preferencje kulinarne pomożemy w wyborze i doradzimy. Chętnie też skomponujemy dedykowany zestaw – dzięki czemu możesz spróbować wielu rodzajów sushi, w tym nowych kompozycji.